De Regenboog Prinses Beatrixlaan 34 3958 XK Amerongen 0343 452466


Welkom op de pagina van groep 5b/6b!

Donderdag 6 juli 2017
De high tea was een groot succes! Foto's hiervan en ook de foto's van het afscheid van onze twee klasgenoten zijn te vinden in het fotoalbum.

Bedankt allemaal voor het gezellige en leuke jaar! 
Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne vakantie!
Afbeeldingsresultaat voor fijne vakantie

Woensdag 5 juli 2017
Deze week zijn de laatste loodjes. De klas is al kaal en de schriften zijn uit. Dinsdag hebben we gekeken naar de musical van groep 8. Deze ging over een ruzie tussen twee bakkersfamilies en een verdwenen bruidspaar.

Morgen hebben we een high tea. Hiermee starten we om 13.00 uur. Daarvoor zullen we voornamelijk bezig zijn met het opruimen van de klas en het verhuizen naar onze nieuwe klas. Vrijdag hebben we tot 12.00 uur les. Die dag zullen we met z'n allen spelletjes gaan doen en leuk afsluiten. 
Een warme bosdag in de polder!! Onze laatste bosdag hebben we afgesloten in de polder. Gewapend met extra water, petjes, zonnebrand, verrekijkers, schepnetten en een fiets hebben wij vandaag een leerzame dag gehad. Na onze start op De Laan hebben wij eerst de twee schildpadden en een meerkoetpaartje met heel erg jonge kuikens bewonderd. Ook de zwanen hebben een mooi plekje achter het kasteel gevonden voor hun nest. Eenmaal de Veerweg overgestoken, kwamen wij aan bij een poeltje waar de wulp, kluut en zelfs de zilverreiger te spotten was. De verrekijkers werden grettig gebruikt, door de leerlingen, maar ook de hulpouders (en juf) keken hun ogen uit. Ook de ooievaars en zelfs een hert lieten zich vandaag zien. Op een schaduwrijke plek hebben we de innerlijke mens verzorgd, waarna alle kinderen een extra smeerbeurt hebben gekregen. Weer gewapend tegen de zon zijn we verder gelopen richting de rivier. Voordat we daar aankwamen hebben wij een raadspel gedaan en een mooi bloemenschilderij gemaakt. Bij de Nederrijn stond een lekker briesje. Na de nodige informatie over de steenfabriek, kribben en betonning zijn we teruggelopen naar de eerste poel. Hier konden alle kinderen zich verbazen over het leven in het water. De groene kikkers kwaakten er lustig op los. Soms lukte het een leerling om deze te vangen. Er werden veel waterdiertjes gevonden en benoemd, dikkopjes, bloedzuigers, schaatsenrijders.... Na de lunch heerlijk in de schaduw genuttigd te hebben, zijn we rustig aan weer op de fiets vertrokken richting school. (groot compliment voor de kinderen op de fiets!! Goed gedaan!!) We hebben een zeer gezellig dag gehad. 


Donderdag 15 juni 2017
Afgelopen maandag hebben zijn we op schoolreisje naar Burgers Zoo geweest. Op safari, tussen de haaien doorlopen en de hitte ervaren van de woestijn, het was allemaal mogelijk. We kijken terug op een geslaagde dag! De foto's zijn op de site te vinden.

Vandaag is er een kraanmachinist geweest om ons dingen te leren over een kraan. Dit in verband met de werkzaamheden die binnenkort in het Engels Werk gaan beginnen. We maakten kennis met de dode hoek en ervaaren hoe ver een kraan kan komen met een bak. Tenslotte mocht ook iedereen nog in de kraan zitten.
      
Aankomende maandag gaat groep 5 voor de laatste keer op bosdag. Wilt u er op letten dat uw kind genoeg eten en drinken mee heeft. De overige informatie is te vinden in de mail die speciaal voor de bosdag eruit is gegaan. Verder krijgen de kinderen aankomende maandag hun rapport mee. Dinsdag en woensdag zullen de rapportgesprekken plaatsvinden. 

Donderdag 8 juni 2017
De cito's zitten erop en we gaan het eind van het jaar komt in zicht. We bereiden ons momenteel voor op de laatste toetsen en 19 juni krijgen de kinderen hun rapport mee. Op deze dag zal groep 5 ook de laatste bosdag hebben.  

Aankomende maandag (12 juni) gaan wij op schoolreis naar Burgers Zoo. De kinderen worden 'gewoon' om 8.30 uur verwacht. Rond 9.00 uur zullen de bussen vertrekken naar Arnhem. Rond een uur of vijf verwachten wij weer terug te zijn. Zorgt u ervoor dat uw kind een lunchpakket en eten & drinken voor tussendoor mee heeft?! Ook mogen de kinderen geld meenemen (max. €5).

Donderdag 11 mei 2017
Vandaag zijn we met z'n allen naar De Burgwal gelopen voor Streetwise. Daar stonden professionele instructeurs om ons verkeerstraining te geven. Aan de hand van een lesauto en onze eigen snelheid, ontdekten we de remweg van een auto. Aan het eind mochten we ook in de auto plaatsnemen en zelf een auto met een snelheid van 50 km/uur tot stilstand laten komen door te remmen. De foto's hiervan zijn te vinden in het fotoalbum.
  

Volgende week dinsdag begint de avondvierdaagse. Op de site is te vinden wanneer u bent ingedeeld om mee te lopen. De schoolshirts krijgen de kinderen aan het begin van volgende week.

Na de vakantie (22 tot en met 28 mei) beginnen de citotoetsen. Zowel groep 5 als groep 6 gaat aan de gang met:
- DMT
- Begrijpend lezen
- Rekenen
- Spelling
- Studievaardigheden

Maandag 3 april 2017
Maandag 3 april zijn alle leerlingen van groep 5 (a+b) gezellig een dag in het bos geweest. In het Zuylensteinse bos hebben we onder andere naar een grafheuvel gekeken en geluisterd naar de geluiden in het bos. Voordat we een korte pauze gingen houden, zijn we op zoek gegaan naar kleine beestjes. Er zijn veel spinnen, pissebedden, duizenpoten en zelfs een hommel gevonden. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen. Tijdens de wandeling kregen we ook nog een opdracht om met elkaar op een rechte lijn door het bos te lopen. Dit is best heel lastig, maar leuk om te proberen met zoveel kinderen tegelijk. Nadat alle leerlingen een stok van ongeveer een meter hadden gezocht, kwam het spannendste gedeelte: met een mes een punt maken aan je stok, zodat je een echte speer kreeg. Na de opperste concentratie en twee pleistertjes verder, kon er een heuse speerwerp-wedstrijd gehouden worden. Dit gebeurde bij de zandvlakte, die inmiddels veranderd is in een mooi heideveld. Heeft u daar de echo weleens geprobeerd? Wij wel! We begonnen met 1 leerling, maar uiteindelijk hebben we allemaal een keer geschreeuwd. Ik had ineens twee keer zoveel leerlingen mee! Leuk om daar nog eens met uw kind heen te lopen. Het middageten ging er gemakkelijk in. Door het eten kregen we weer zoveel energie, dat we de heuvel afgerend zijn, want er moesten nog hutten gebouwd worden. In vier groepen werden vier totaal verschillende hutten gebouwd. Een super afsluiting van een leerzame, leuke (en vermoeiende) bosdag!!


Woensdag 29 maart 2017
Vandaag hebben wij de Grote Rekendag gehad. De hele dag zijn we bezig geweest met het ontwerpen van een eigen vakantiehuisje. De foto's zijn te vinden in het fotoalbum.

Groep 5 heeft aankomende maandag (3 april) bosdag. In de speciale mail hiervoor is alle informatie te vinden.

Vrijdag 17 maart 2017
Vandaag heeft het kleedje lezen plaatsgevonden. Wij haalden de kinderen uit groep 1 op. Op een plekje in de school hebben wij hen voorgelezen. De foto's hiervan zijn te vinden in het fotoalbum.

Aankomende woensdag is de Grote Rekendag. Alle kinderen gaan zich de hele ochtend bezig houden met ‘Meten, bewegen en construeren’, het thema van de landelijke Grote Rekendag 2017. De introductie vindt in de klas plaats met vervolgens een gemeenschappelijke start, zo mogelijk buiten op het plein. Vervolgens gaan alle groepen met diverse rekenonderdelen aan de slag. De ochtend wordt in de klas afgesloten.

Donderdag komt de schoolfotograaf langs. Informatie hierover is te vinden in de nieuwsbrief.
   

Donderdag 23 februari 2017
Morgen hebben we tot 12.00 uur les. Daarna begint de voorjaarsvakantie. 

Maandag 6 februari 2017
Afgelopen vrijdag hebben de kinderen hun rapport mee naar huis genomen. Deze week zullen de gesprekken plaatsvinden. Mocht u van te voren al dingen hebben, dan is het handig dat u deze vast mailt. Op deze manier kan ik van te voren alvast het één en ander uitzoeken. 

Vrijdag 27 januari 2017
Vandaag hebben de laatste kinderen hun citotoets afgerond. Dit betekent dat er resultaten bekend zijn voor lezen, begrijpend lezen, rekenen en spelling. Volgende week vrijdag, wanneer de kinderen hun rapport ontvangen, krijgt u deze te zien. De rapportgesprekken vinden plaats op 8 en 9 februari.

Afgelopen maandag hebben we de verjaardag van de meester gevierd. 's Ochtens zijn we met de bus naar het museum Catharijneconvent geweest. Hier was de tentoonstelling 'weet wat je viert'. Rond twaalf uur waren we terug. Daarna hebben we ons brood opgegeten en bingo gespeeld. 
  

Donderdag 12 januari 2017
Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar allemaal! Hopelijk hebben jullie genoten van de vrije dagen en een goede jaarwisseling gehad. Deze week zijn wij op school alweer hard aan het werk. Gisteren hebben de kinderen een leuke introductie gehad van MadScience. Iedereen heeft hier een flyer van gekregen om na schooltijd een aantal gastlessen te volgen.

Volgende week beginnen we met de citotoetsen. De kinderen worden getoets op de gebieden spelling, rekenen, begrijpend lezen en lezen. Een toets bestaat uit meerdere onderdelen, dus dit betekent dat we elke dag wel met een toets bezig zijn. 

Maandag 23 januari vier ik mijn verjaardag. We zullen dat in onze eigen klas doen. Daarnaast gaan we met de bus ergens naar toe. 
Op woensdag 25 januari is de jaarlijkse ouderavond. Deze zal dit jaar gaan over social media. We beginnen om 19.30 uur en dit zal duren tot ongeveer 21.30 uur. 


Dinsdag 20 december 2016
Aankomende donderdag is de kerstviering. In verband met de beperkte ruimte zijn er entreekaartjes uitgedeeld. Er zijn 2 vieringen:
Vanaf 17.00 uur: achternaam beginnend met A t/m K
Vanaf 19.00 uur: achternaam beginnend met L t/m Z

* De kinderen die in het orkest zitten, zullen bij beide vieringen aanwezig zijn. Zij worden om 16.30 uur op school verwacht. De ouders van deze kinderen kunnen alleen bij de viering waar ze kaarten voor hebben aanwezig zijn.
* De kinderen die in het koor zitten worden een half uur voor beide vieringen verwacht. Afhankelijk van voor welke viering ze kaarten hebben, zullen ze óf naar huis gaan óf de viering bijwonen en daarna weer zingen.
Voorbeeld: kind heeft kaarten voor de viering van L t/m Z. Dan wordt uw kind om 16.30 uur verwacht. Het kind zingt dan een half uur en gaat daarna naar huis. Om 18.30 is hij/zij weer op school om te zingen en aansluitend zullen ze de tweede viering bijwonen.
* De kinderen die iets qua toneel/drama doen, worden een half uur voor de viering waar ze kaarten voor hebben op school verwacht. Dit in verband met de kleding.

Overige zaken:
- Vrijdag is de laatste dag voor de vakantie. De kinderen zijn dan om 12.00 uur uit. De kinderen hebben hun gymtas mee naar huis genomen, zodat deze gewassen kan worden.
- Morgen is de allerlaatste dag om nog op te geven voor het floorballtoernooi dat in de kerstvakantie gehouden wordt. Meer informatie hierover is te vinden in de nieuwsbrief.

Dinsdag 6 december 2016
Gisteren hebben we met z'n allen een super gezellig sinterklaasfeest gevierd. 's Ochtends was er een piet in de keuken van de school al begonnen met het bakken van pepernoten. Toen wij buiten stonden te wachten op Sinterklaas, kwam er rook uit de school: de pepernoten stonden in de fik. Meteen werd de brandweer gebeld om het vuur te blussen. Sinterklaas zat in de brandweer en was toen dus ook meteen op school aanwezig. Op het moment dat de brand geblust was, gingen wij weer naar binnen om te beginnen met het openen van de surprises. Er waren mooie surprises en leuke gedichten gemaakt. Tussendoor kwam ook Sinterklaas met zijn pieten in de klas. Al met al was het een hele geslaagde en gezellige dag! De foto's zijn te vinden onder het kopje 'foto's'.


Over de bosdag van groep 5 op dinsdag 15 november
Ondanks het grijze, druilerige weer hebben wij een gezellige en leerzame bosdag gehad samen met de deelgroep 5. Op de fiets in een lange rij gingen we op weg naar het informatiecentrum. Wat heeft iedereen goed opgelet tijdens het fietsen! Groot compliment!! Nadat alle fietsen een plekje hadden gekregen, gingen we op pad. Via een veld met tabaksplanten en de plek waar het oude ziekenhuis voor de keizer had gestaan kwamen we aan in het bos. Hier hebben wij veel informatie gekregen en spelletjes gedaan. Bijvoorbeeld: hoe groot zijn de wortels van een boom? Is deze boom dood of levend? Ook zijn we bij een bijzonder bankje geweest. Kortom een leerzame, soms koude en natte, ochtend, die we met het opeten van onze lunchpakketjes in het informatiecentrum hebben afgesloten met bosjuf Cora en bosmeester Hans. Eenmaal terug op school hebben we kort nagepraat over het ochtendprogramma. Daarna was er (warme) chocolademelk en limonade. Bryony, Marjon en Sjoerd, bedankt voor jullie begeleiding.


Vrijdag 4 november

* Woensdag 9 november start het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Het gezamenlijk eten van groenten en fruit in de klas centraal staat. De kinderen krijgen op drie vaste dagen in de week gedurende twintig weken groente of fruit uitgereikt tijdens de ochtendpauze om gezamenlijk in de klas op te eten. Als school starten we hiermee in week 45 – 2016 (wo. 9 november 2016). Het schoolfruit loopt t/m week 15 - 2017 (vr. 14 april 2017). Onze drie vaste groente- en fruitdagen worden wederom: woensdag, donderdag en vrijdag. Het kan zijn dat uw kind het fruit dat die week geleverd wordt niet lekker vindt/lust. Ik zou u willen vragen of u hen dan die dag ander fruit mee kunt geven, zodat elk kind op woensdag, donderdag en vrijdag fruit eet.

* Donderdag 10 november is de afsluiting van het thema 'Op zoek naar vroeger'. Tussen 16.00 uur en 17.30 uur kunt u in school komen kijken naar waar uw kind in deze periode mee bezig is geweest.

* Vrijdag 11 november is het Nationale Schoolontbijt. De kinderen moeten hiervoor een bord, beker en bestek meenemen.

* Aankomende week kunt u zich opgeven voor de tussentijdse gesprekken. Deze vinden plaats op donderdag 24 en dinsdag 29 november.

* Dinsdag 15 november heeft groep 5 bosdag. Informatie hierover heeft u in uw mail ontvangen. Denkt u erom dat uw kind op de fiets naar school komt?!


Donderdag 13 oktober
Gisteren hebben we samen met de oma van Anne-Jolein en Frits-Pieter, kinderen uit groep 1 en kinderen uit onze eigen groep kleedje gelezen. De foto's hiervan zijn te vinden in het fotoalbum. 

Fijne vakantie en tot 24 oktober!

Afbeeldingsresultaat voor herfstvakantieWoensdag 21 september
De eerste toets zit erop. Bij groep 5/6 was dit aardrijkskunde. Groep 5 heeft dit vaak dit jaar voor het eerst. Er was hard geleerd en de resultaten waren erg positief! Bij groep 6 is er dit jaar voor het eerst topografie bij. Dit zit altijd in de toets verwerkt en kan daardoor dus niet apart. De toets van thema 1 vraagt niet alleen een aantal plaatsen uit een bepaalde provincie, maar ook de provincies met de hoofdsteden. Ik snap dat dit voor verwarring zorgde, want het stond ook niet op de leerbladen. We hebben afgesproken dat de kinderen aankomende woensdag het topografie gedeelte van de toets opnieuw maken en ik heb de kinderen een extra blad gegeven om de provincies met de hoofdsteden nog extra te kunnen oefenen. Het gaat dus om de volgende stof: topografie Zeeland & topografie Nederland (provincies met de hoofdsteden+wateren die op deze kaart staan).

Donderdag 15 september
Nog even wat dingen voor de goede orde:
- Op donderdag en vrijdag is het fruitdag. Dit betekent dat de kinderen op deze dagen tijdens de eerste pauze fruit moeten eten. De overige dagen kunnen de kinderen tijdens deze pauze een koekje of fruit nemen.
- Tussen de middag eten de kinderen brood.
- Aankomende dinsdag is de toets van aardrijkskunde voor zowel groep 5 als groep 6. De kinderen hebben hiervoor een blad met op de voorkant stukjes tekst en op de achterkant een aantal vragen. Het is de bedoeling dat de kinderen de moeilijke woorden in hun eigen woorden kunnen uitleggen. Daarnaast moeten ze de hoofdzaken uit de samenvatting kunnen halen (de vragen op de achterkant helpen hierbij). Daarnaast heeft groep 6 ook topografie. Bij het eerste thema hoort de topografie van Zeeland en de provincies met de hoofdsteden. Het huiswerk staat minimaal een week van te voren op de site onder het kopje 'huiswerk'. Daarnaast hebben ze voor in hun map een blad zitten waar zij het huiswerk opschrijven. Mocht er iets niet duidelijk zijn, laat het mij dan weten.
- De kinderen hebben een blad meegekregen om hun boekenbeurt voor te bereiden. Hierop hebben zij de datum geschreven waarop zij aan de beurt zijn.
- Morgen gaan we voor het eerst groepsdoorbroken aan de gang met het thema 'Op zoek naar vroeger'. 


Woensdag 7 september
We zijn ondertussen al 2,5 week bezig in groep 5/6. Het eerste huiswerk is opgegeven en over twee weken komen de eerste toetsen er al aan. Het huiswerk schrijven de kinderen op een blad dat voor in hun map zit. Ook op internet is het onder het kopje 'huiswerk' te vinden. De kinderen krijgen het minimaal een week van te voren op. 

Afgelopen maandag is het thema 'Op zoek naar vroeger' geopend. Hier gaan wij de komende weken mee aan de gang op vrijdagmiddag. Mocht u zelf nog het één en ander van vroeger hebben en vindt u het leuk om hier op school iets over te vertellen, stuur mij dan een mail (mbrussaard@regenboogamerongen.nl) of spreek mij even aan.

Dinsdag 13 en woensdag 14 september zijn de startgesprekken. U heeft hiervoor via de mail een uitnodiging ontvangen. Het zou fijn zijn als u van te voren alvast nadenkt over wat ik als leerkracht over uw kind moet weten. 


Maandag 22 augustus gaat het nieuwe schooljaar van start. Ik hoop dat iedereen een hele fijne vakantie gehad heeft. Ik heb weer heel veel zin om te beginnen. Ondertussen staat alles in klas al klaar voor het nieuwe schooljaar. Onder het kopje 'informatie' zijn de informatiefolder te vinden.
Geniet nog even van de vakantie en tot maandag!