De Regenboog Prinses Beatrixlaan 34 3958 XK Amerongen 0343 452466


Welkom op de pagina van groep 5a!

De laatste loodjes....zijn het leukst! Vandaag hebben we een geweldig, leerzaam, rommelig, gestructureerd, druk, bijzonder en mooi jaar in groep 5 afgesloten met een gezellige picknick en spelletjes op het grasveld. Het was super! Alvast een fijne vakantie en tot volgend jaar!!

Tien tellen in de rimboe!! 10, 9, 8, 7, .... Een favoriet spel van groep 5. Verstoppertje spelen achter de toestellen, die soms spontaan omvallen of wegrijden. Een spannende gymles!

Vandaag zijn wij met groep 5 aanwezig geweest bij het 'start'sein van de werkzaamheden aan het Engelse Werk. Na een bekertje limonade en wat lekkers mochten we heel dicht bij de graafmachine kijken. De wethouder heeft met een splinternieuwe graafmachine een hoop stof doen op waaien door de laadbak leeg te kiepen. Na deze korte opening hebben wij nog een korte rondleiding gekregen langs schaftkeet, materialenkeet en niet te vergeten de wc! Het was een leuke afwisseling met ons harde werken van de ochtend. Succes voor alle bewoners ! wink

Een warme bosdag in de polder!! Onze laatste bosdag hebben we afgesloten in de polder. Gewapend met extra water, petjes, zonnebrand, verrekijkers, schepnetten en een fiets hebben wij vandaag een leerzame dag gehad. Na onze start op De Laan hebben wij eerst de twee schildpadden en een meerkoetpaartje met heel erg jonge kuikens bewonderd. Ook de zwanen hebben een mooi plekje achter het kasteel gevonden voor hun nest. Eenmaal de Veerweg overgestoken, kwamen wij aan bij een poeltje waar de wulp, kluut en zelfs de zilverreiger te spotten was. De verrekijkers werden grettig gebruikt, door de leerlingen, maar ook de hulpouders (en juf) keken hun ogen uit. Ook de ooievaars en zelfs een hert lieten zich vandaag zien. Op een schaduwrijke plek hebben we de innerlijke mens verzorgd, waarna alle kinderen een extra smeerbeurt hebben gekregen. Weer gewapend tegen de zon zijn we verder gelopen richting de rivier. Voordat we daar aankwamen hebben wij een raadspel gedaan en een mooi bloemenschilderij gemaakt. Bij de Nederrijn stond een lekker briesje. Na de nodige informatie over de steenfabriek, kribben en betonning zijn we teruggelopen naar de eerste poel. Hier konden alle kinderen zich verbazen over het leven in het water. De groene kikkers kwaakten er lustig op los. Soms lukte het een leerling om deze te vangen. Er werden veel waterdiertjes gevonden en benoemd, dikkopjes, bloedzuigers, schaatsenrijders.... Na de lunch heerlijk in de schaduw genuttigd te hebben, zijn we rustig aan weer op de fiets vertrokken richting school. (groot compliment voor de kinderen op de fiets!! Goed gedaan!!) We hebben een zeer gezellig dag gehad. 

Het is al even terug maar ook de foto's van het DVSA toernooi willen wij u niet onthouden. De jongens zijn tijdens dit toernooi 2e geworden en de meiden hebben een mooie derde plaats behaald. Goed gedaan allemaal!!

Naast het gebruik van chromebooks hebben we deze week de rekenles met een ander leuk speeltje gedaan, namelijk de fidget spinner. Alle leerlingen mochten er één mee nemen (eigen verantwoordelijkheid). Er werd druk gespind en gerekend.

Afgelopen maandag kwam Hille, de vader van Claudine, bij ons in de klas vertellen over het beroep: Kunstschilder. Na een korte presentatie mochten de leerlingen zelf aan de slag met portret tekenen. Stap voor stap werd er uitgelegd hoe je het tekenen van een portret ombouwt. Ik kan u vertellen dat het niet makkelijk is. Aan de geluiden (gesteun, gezucht en gezwoeg) in het begin konden we horen dat de leerlingen het ook erg lastig vonden, maar.... de resultaten zijn super! Wanneer u nieuwsgierig bent, binnenkort hangen wij de eindresultaten in de klas en op de gang.

De avondvierdaagse is voltooid! We hebben vier avonden gezellig gelopen door de bos en de dorpen. Vrijdagavond hebben we dit festijn mogen afsluiten met een geweldig defilé. Alle hulpouders (drinken en eten verzorgen, begeleiders tijdens lopen en de toeschouwers) hartelijk bedankt!

De toekomst!? Vandaag zijn wij in de klas gestart met Chromebooks. Momenteel proberen wij het rekenprogramma van onze huidige methode uit. 
​​​​Best heel spannend, leuk en gek! De kinderen vinden het al wel bijna normaal, soms werken in een schrift, dan weer op de Chromebooks. Wij zijn heel benieuwd hoe dit verder gaat ontwikkelen.

Vers van de pers: Na een heerlijk ontbijt en een geweldige openingsdans zijn de groepen 5 t/m 8 actief op de sportvelden. Het was (is) er erg gezellig!! Er werden diverse spellen gespeeld en het enthousiasme spat er van af!

Voor de vakantie nog een aantal foto's van de bosdag op maandag 3 april. Ook willen we u de voorbereidingen op Koningsdag niet onthouden. Ze zijn niet allemaal scherp, maar dat kan ook niet! Wat dansen de kinderen fanatiek! Vrijdag is de hele dans live te zien op het schoolplein! Ook willen wij de muzikale capaciteiten van onze klas u niet onthouden. (Gelukkig zijn het alleen foto's!! wink)

Maandag 3 april zijn alle leerlingen van groep 5 (a+b) gezellig een dag in het bos geweest. In het Zuylensteinse bos hebben we onder andere naar een grafheuvel gekeken en geluisterd naar de geluiden in het bos. Voordat we een korte pauze gingen houden, zijn we op zoek gegaan naar kleine beestjes. Er zijn veel spinnen, pissebedden, duizenpoten en zelfs een hommel gevonden. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen. Tijdens de wandeling kregen we ook nog een opdracht om met elkaar op een rechte lijn door het bos te lopen. Dit is best heel lastig, maar leuk om te proberen met zoveel kinderen tegelijk. Nadat alle leerlingen een stok van ongeveer een meter hadden gezocht, kwam het spannendste gedeelte: met een mes een punt maken aan je stok, zodat je een echte speer kreeg. Na de opperste concentratie en twee pleistertjes verder, kon er een heuse speerwerp-wedstrijd gehouden worden. Dit gebeurde bij de zandvlakte, die inmiddels veranderd is in een mooi heideveld. Heeft u daar de echo weleens geprobeerd? Wij wel! We begonnen met 1 leerling, maar uiteindelijk hebben we allemaal een keer geschreeuwd. Ik had ineens twee keer zoveel leerlingen mee! Leuk om daar nog eens met uw kind heen te lopen. Het middageten ging er gemakkelijk in. Door het eten kregen we weer zoveel energie, dat we de heuvel afgerend zijn, want er moesten nog hutten gebouwd worden. In vier groepen werden vier totaal verschillende hutten gebouwd. Een super afsluiting van een leerzame, leuke (en vermoeiende) bosdag!!

Vandaag heeft de Rekendag op school plaatsgevonden. Onze kinderen zijn de hele dag druk bezig geweest met cijfers. Er moest gemeten worden, berekeningen worden gemaakt, plattegronden tekenen, kortom het ontwerpen van een echt vakantiepark. Aan het einde van de dag was iedereen echt uitgeteld!

De afgelopen dagen zijn we verder gegaan met onze ontdekkingsreis door de wereld van de muziek. Floris en IJsbrand hebben hun gitaar geshowd en laten horen. Ze hebben een korte, onvoorbereide spreekbeurt gehouden. Alle onderdelen van de gitaar werden benoemd en ook het stemapparaat kwam tevoorschijn, Daarna zijn we de wereld van de fanfare en harmonie ingestapt. Wat zijn de verschillen? Vervolgens kwam de klarinet en het uniform van de juf aan de orde en werd er veel geluisterd en gekeken. Maar volgende week komt misschien wel de leukste les: dan gaan de leerlingen zelf aan de slag!
Naast het project Muziek gingen de reguliere lesactiviteiten gewoon door. Maandag was het half uur lezen in de bibliotheek een mooi rustmoment, na een intensieve gymles en een uurtje korter slapen! Knutselen blijft natuurlijk ook een gezellig moment in de klas. De kinderen kunnen elkaar goed helpen, als het even niet lukt! 


Het thema Muziek begint 'poco a poco' steeds 'animando' te worden. We hebben onderzoek gedaan naar verschillende muziekmethodes, spelen mee in een klassiek orkest, zingen gekke liedjes, maken muziek met huis-, tuin- en keukengerei of proberen zelfs om DJ te zijn. Natuurlijk kan het maken van je eigen muziekinstrument niet ontbreken. Op donderdag 6 april kunt u de resultaten komen bewonderen, maar een klein kijkje in de keuken mag natuurlijk niet ontbreken. Youri heeft ditmaal de foto's gemaakt.

Wat een gezelligheid weer na de voorjaarsvakantie! Iedereen zat maandag in de kring, gezond en wel! Floris helaas met een gebroken arm (of toch weer niet wink), een flinke bult op het hoofd van Daan (echt!), maar in ieder geval allemaal uitgeruste leerlingen (en juffen) met gezellige verhalen. Op maandag kregen wij te horen dat we een nieuw meisje (uit Syrië) in de klas kregen, leuk! Maandag hebben wij met elkaar een plekje voor Sham gemaakt en gepraat over hoe het zou zijn voor haar. Claudine kon natuurlijk uit eigen ervaring vertellen. Dinsdag was het best spannend voor iedereen, maar een aantal dames hadden een warm welkom voorbereid voor Sham, erg lief. We hopen dat ze een gezellige tijd bij ons op school krijgt!

Wij hopen maandag 6 maart iedereen weer te zien na
een heerlijke, winderige, natte, drukke
gezellige, rustige voorjaarsvakantie!
Tot maandag!

Deze week hebben wij geen foto's van bijzondere of aparte activiteiten. In groep 5 werken wij namelijk de meeste dagen erg hard. We begonnen de dag met een bijbelverhaal en zingen samen mooie liederen. Na het uitdelen van de schriften werkten wij aan een dictee en rekenen. Ondanks de regen haalden wij buiten toch even een frisse neus, zodat wij daarna weer hard door konden werken met taal. Het ging bij taal over basiswoorden. Hoeveel woorden kan u bedenken met het woord huis? Groep 5 weet er heel veel! Op de computer hebben we gewerkt aan Nieuwsbegrip, nieuwe woorden leren en een tekst die anders is dan anders. Ook geschiedenis stond vandaag op het programma. Na de lunch hebben we genoten van de boekenbeurt van Femke en gingen wij geheimschrift ontcijferen tijdens de schrijfles. De laatste activiteit van de dag was vandaag lezen. Kortom: vandaag dus een aantal foto's van de normale gang van zaken. Nou ja, normaal..... niet helemaal.... toen juf Christa vanmiddag voorbij liep, begreep ze niets van kinderen onder tafels en op de grond tijdens het lezen. Maar ja, zij had de laatste opdracht van die dag ook niet gehoord: Ga maar lekker lezen onder de tafel, in de prullenbak of achter het behang! Wij snappen het helemaal, het zag er vreemd uit, maar ik kan u verzekeren er werd goed gelezen!!! (en de kinderen hadden goed naar de opdracht geluisterd wink)

Groot feest! Dinsdag 24 januari hebben wij onze verjaardag mogen vieren met de klas. Wij voelden ons echt jarig! Verklede kinderen, deftig geklede dames en vrolijke gezichten. Nadat wij uitbundig waren toegezongen, mochten wij gaan zoeken naar onze cadeau's. Wat zijn wij verwend! Kaarsen, groot en klein, bodylotions, tekeningen, armband, leesvoer en voer voor de vogels. Na deze verwennerij was het tijd voor de spelletjes: balanceren op een steeds kleinere krant, stoelendans en stoelendans bij elkaar op schoot. We hebben groot plezier gehad met elkaar.
Natuurlijk: wie jarig is, trakteert! Een plak cake met of zonder slagroom en wat drinken gaat er altijd wel in. Nadat wij een frisse neus hadden gehaald, moesten wij even wachten op de Feestbus. De spanning steeg, zou hij echt komen? Na een ritje van ongeveer een half uur werden wij bij de Nieuwegracht afgeleverd. In het museum werden wij hartelijk ontvangen. Na een korte uitleg zijn alle kinderen aan het speuren gegaan. Het boekje heeft u misschien inmiddels al ingekeken. Het was een groot succes! (gaan we nu al naar huis!?) Diverse feesten kwamen aan de orde, Sint Maarten, Advent, Palmpasen en nog veel meer. Helaas was na ruim een uur onze tijd op, omdat we nog naar de Schatkamer mochten. Dat was erg bijzonder. We hebben daar een spannend verhaal gehoord over de gestolen Monstrans. Gelukkig staat deze weer in de vitrine. Na een lekker snoepje zijn we weer in de bus gestapt. Op school hebben wij onder het genot van een boterham en wat drinken nog even een stukje film gekeken. Helaas was onze feestelijke verjaardag daarmee snel aan het einde gekomen. Nogmaals hartelijk bedankt voor de mooie cadeau's!


De afgelopen dagen is het niet alleen buiten koud en winters geweest. In onze klas drijft er soms een plaatselijke sneeuwbui voorbij. Op sommige momenten valt er zo veel, dat er echte sneeuwpoppen gemaakt kunnen worden. Nieuwsgierig? Bekijk hier ons winterse tafereel!

Feest! Weet wat je viert! Weet u wat u viert? In de klas zijn wij het nieuwe jaar gestart met feest vieren,  natuurlijk ook met hard werken, maar dat hebben we voor de vakantie ook gedaan wink. Elke week kijken, luisteren en onderzoeken we allerlei zaken die met feesten te maken hebben. Weet u wat Divali is? Of waar het Sint Maarten-feest vandaan komt? De leerlingen in groep 5 weten al best veel over diverse feesten van verschillende religies. Om het geheel natuurlijk feestelijk af te sluiten, vieren wij onze verjaardagen in het museum! Op dinsdag 24 januari gaan wij (groep 5a, juf Christa en juf Janneke) met een privé-bus naar Utrecht. Voorlopig feesten wij dus nog even door!

De laatste week voor de Kerstvakantie is aangebroken. De school is mooi verlicht. De klas is op en top in kerstsfeer. Door de school klinken de vele Kerstliedjes. Wij hopen u donderdag allemaal te mogen begroeten tijdens één van de twee Kerstvieringen. (Denkt u aan uw kaartjes!?)

Alvast prettige Kerstdagen en een mooi, gezond 2017!

Ook vandaag zijn er weer pepernoten gebakken met dank aan 2 moeders en een oma. De kinderen moesten er ook vandaag helemaal zelf mee aan de slag. Wegen, kneden, rollen, plat drukken, zelfs foto's maken en afwassen. Voor een kleine impressie heeft Floris foto's gemaakt. Aangezien hij de smaak te pakken had, heeft hij de andere helft van de groep ook op de foto gezet tijdens de uitvoering 'Het paard van Sinterklaas heeft griep' met instrumenten.

Vorige week zijn de kinderen onderzoekend bezig geweest bij natuur. Het onderzoek ging over het ontstaan van regen en wolken. Ook bij aardrijkskunde gaat het over de kringloop van het water. Op deze manier wordt de leerstof op verschillende manieren aangeboden. De week werd afgesloten met een bijzondere spreekbeurt van Jayden. Hij heeft de klas veel verteld over revalideren. Om alles nog beter uit te kunnen leggen, had Jayden een aantal attributen meegenomen.

Deze week hebben twee moeders en een tante pepernoten gebakken met de halve klas. De kinderen moesten eerst zelf afwegen en kneden. Daarna kwam het leuke werk, het draaien van de pepernoten. Uiteindelijk kon het deeg in de oven. De geur kwam langzaam vanuit de keuken richting onze klas. En dat was een super lekkere geur! Komende maandag gaan de andere kinderen aan de slag!

Zoals u wel merkt, zijn we erg druk in groep 5. Afgelopen week hebben een aantal kinderen uit onze groep meegedaan aan het schaaktoernooi. Opperste concentratie! Uiteindelijk heeft dit een kampioen uit onze klas opgeleverd. Mike gaat samen met enkele andere leerlingen van onze school verder schaken bij de regionale wedstrijden. Knap gedaan, Mike! 
Deze week hebben we afgesloten met de
Voorleeswedstrijd. In de hal heben Rosalie (gr. 4), Florijn (gr. 5/6) en onze Simon gestreden om de titel van Schoolwinnaar. De jury had het erg moeilijk, want de deelnemers waren allemaal erg goed. Dit jaar is Simon gekozen tot Schoolwinnaar. Complimenten voor Simon!!

Ondanks het grijze, druilerige weer hebben wij een gezellige en leerzame bosdag gehad samen met de deelgroep 5. Op de fiets in een lange rij gingen we op weg naar het informatiecentrum. Wat heeft iedereen goed opgelet tijdens het fietsen! Groot compliment!! Nadat alle fietsen een plekje hadden gekregen, gingen we op pad. Via een veld met tabaksplanten en de plek waar het oude ziekenhuis voor de keizer had gestaan kwamen we aan in het bos. Hier hebben wij veel informatie gekregen en spelletjes gedaan. Bijvoorbeeld: hoe groot zijn de wortels van een boom? Is deze boom dood of levend? Ook zijn we bij een bijzonder bankje geweest. Kortom een leerzame, soms koude en natte, ochtend, die we met het opeten van onze lunchpakketjes in het informatiecentrum hebben afgesloten met bosjuf Cora en bosmeester Hans. Eenmaal terug op school hebben we kort nagepraat over het ochtendprogramma. Daarna was er (warme) chocolademelk en limonade. Bryony, Marjon en Sjoerd, bedankt voor jullie begeleiding.

Vandaag hebben wij de voorrondes van de Voorleeswedstrijd in de klas afgerond. We hebben mogen genieten van vier goede voorleesbeurten van IJsbrand, Levi, Mirthe en Simon. Na elk verhaal hebben de overige leerlingen onder leiding van een echte voorzitter in drie groepen de kandidaten beoordeeld. Deze taak werd erg serieus genomen en de leerlingen konden goed verwoorden, waar de sterke en minder sterke kanten lagen van de voorlezers. Na alle beoordelingen bij elkaar opgeteld te hebben, is Simon als winnaar uit de bus gekomen. Vrijdag 18 november zal hij onze klas verdedigen in de hal tijdens de volgende ronde van de Voorleeswedstrijd. Veel succes Simon!!

Afgelopen week was Mohammed jammer genoeg voor het laatst in onze groep. Hij is inmiddels gestart op zijn nieuwe school in IJmuiden. Het vertrek van Mohammed was voor onze NT-2 begeleider Nathalie Bartels een goede reden om de ondersteuning iets anders in te vullen. Samen met Claudine hebben ze zoekopdrachten in de bibliotheek uitgevoerd. Bij laatste opdracht kwam de atlas uit de kast. Het was erg leuk om aan elkaar hun geboorteland te laten zien.

De afgelopen week is groep 5 lekker buiten geweest. Bij de natuurmiddag op donderdag werd er in het zonnetje bij kasteel Amerongen gezocht naar waterdiertjes en andere beestjes. Helaas waren er ook beestjes naar ons op zoek.... De wespen hadden een juf en een aantal kinderen gevonden. Dit was natuurlijk even erg pijnlijk en vervelend. Gelukkig was het verder een gezellige en educatieve middag. Vrijdag mocht de groep weer even naar buiten tijdens de lesuren, maar ditmaal op het schoolplein voor de spreekbeurt van Mike. Er werd veel uitgelegd en er mocht zelfs even een echte duif geaaid worden. Daarna werd de duif de wijde wereld in gestuurd en mocht deze naar huis vliegen, want de weg naar huis vinden kunnen ze verrassend goed.

Een tekenopdracht met een verrassing!! Hier een aantal creaties!

Vandaag hebben alle leerlingen van de school samen genoten van boeken lezen. Er werd voorgelezen door opa's, oma's en mede-leerlingen. In nieuwsbrief 5 van komende donderdag zal een kort berichtje staan met enkele foto's, maar wij willen u alvast een paar foto's laten zien!

Misschien had uw kind vanavond niet veel honger!? wink Dat kan! In de klas hadden wij vanmiddag namelijk BOEKENSUSHI !!! We gingen namelijk ruiken, proeven, voelen aan verschillende soorten boeken. Elke twee minuten kreeg ieder kind een ander boek in zijn/haar handen. We bekeken in stilte de titel, de plaatjes, maar ook werden er kleine stukjes gelezen. Daarna mochten sommige kinderen iets over een boek vertellen. We kwamen samen tot de ontdekking dat een boek best leuk, interessant of lekker kan zijn, hoewel je het zelf niet snel uit de bibliotheek zou halen. Een gedichtenboekje, een moppenboekje, een leesboek van een bekende Nederlander of juist een informatieboek. Een leuke , gezellige activiteit met ongemerkt weer wat gemaakte leeskilometers!!

In de klas werken wij erg hard, maar soms kan een reken-, taal- of leesles ook in een supermarkt. Claudine en Mohammed gingen samen met een begeleider aan de slag voor de voedselbank, leuk en leerzaam!

Woensdag 12 oktober gaan we kleedje lezen met opa's, oma's en alle leerlingen van de school. Opgeven kan nog tot morgenochtend! Zie de mail die vanmiddag verstuurd is. Het is de bedoeling dat alle kinderen een leesboek en een kleedje meenemen! 

Vanmiddag hebben we gezellig geknutseld met de herfst in ons hoofd. Uiltjes voor in de boom gekleurd en uitgeknipt. Bladeren gekleurd in de mooiste kleuren. En natuurlijk een spinnenweb gemaakt van de vele kastanjes die Levi gezocht had. We hebben zelfs een reuzenspinnenweb in de klas. Nieuwsgierig? Kijk hier voor de foto's of kom een kijkje nemen in onze klas.

Samen lezen in de bibliotheek. Het lenen en zoeken gaat de leerlingen goed af. Daarnaast zijn er veel fijne plekjes om te lezen.

Het nieuwe woordpakket, thema 2, voor de komende drie weken staat weer op de huiswerk-pagina. De kinderen krijgen op maandag 26 september ook een papieren versie mee naar huis. Daarnaast staan in de agenda de datums voor de dictee's genoteerd.

Op onze pagina Huiswerk staan de roosters voor de boekenbeurt en spreekbeurt, inclusief aanvullende informatie. De roosters en informatie krijgt u op de startgesprekken uitgedraaid mee. Ook zullen wij dan de flyer uitreiken. De tafelbladen om te oefenen staan ook op deze pagina.

De eerste dagen in groep 5 zijn inmiddels achter de rug. Wat was het fijn om iedereen weer in de klas te zien. We hadden elkaar ook veel te vertellen, maar na alle vakantie-avonturen en dagjes uit zijn we toch rustig aan gestart met werken. De kinderen hebben zelfs hun eerste 'toets' gemaakt. Op deze manier hebben we de hersenen weer wakker geschud na een paar weken uitrusten. Het was even wennen met elkaar aan het continu-rooster, maar eigenlijk ging het dinsdag al helemaal vanzelf. (Gaan we nu al naar huis! teeth) Om een kleine indruk van de klas te krijgen, hebben we wat foto's gemaakt van de eerste dagen. Wij houden u via deze groepspagina regelmatig op de hoogte van activiteiten in en rond de klas. Ook het huiswerk zullen wij bijhouden op deze pagina. Mochten er vragen zijn, dan horen wij dit graag!


De zomervakantie zit er bijna op! Wij, juf Christa en juf Janneke, zijn inmiddels druk bezig met het klaarzetten van de tafels en stoelen, het schrijven van de namen op de schriften en het gezellig maken van de klas. Maandag hopen wij iedereen welkom te mogen heten in groep 5! Het is altijd spannend, starten in een nieuw lokaal, nieuwe juffen en voor een enkeling zelfs een nieuwe school. Wij hebben er enorm veel zin in en wij hopen dat jullie ook startklaar zijn! Geniet van jullie laatste mooie vakantiedagen en tot maandag!!